Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A malacok többsége tudja, mit kell tenni és nem kell beavatkozni, de természetesen figyeljük, hogy minden rendben megy-e!

Mit is kell tudni a malackák születéséről?
Honnan tudjuk, hogy malacunk szülni készül?

Minden normális ellés előtt napokkal az anya medencéje elkezd tágulni. Nem lehet konkrétan meghatározni, hogy hány ujjnyi tágulást követően indul majd be a szülés, ez malacfüggő.
Baj van, ha ez a tágulás nem következik be, hiszen ilyen esetben az esély arra, hogy a kölykök megszülessenek, nagyon csekély. Nem véletlen mondjuk, hogy ha egy nőstény 1 éves koráig még nem szült, akkor később már ne is tegye. A medencéjük becsontosodhat és szülés közben elpusztulhat.

De induljunk ki abból, hogy malacunk már szépen megtágult.
A szülés mindig jellegzetes görcsökkel kezdődik. Sokszor egyik pillanatról a másikra indul be, különösebb előzmény nélkül. Vannak malacok, akiknek ez fájdalmas és sírdogálnak közben, ami nekünk, embereknek még jól is jöhet, hiszen felhívják magukra a figyelmet.
A görcsök ciklikusan jelentkeznek, a ciklusok között szünetek vannak.

A kölykök burokban születnek, és minden malackához tartozik egy-egy méhlepény. A méhlepényen keresztül lélegeznek és táplálkoznak a vemhesség ideje alatt. Optimális esetben a kölyök fejjel jön előre, a lábai a nyaka alatt helyezkednek el, mintha hasalna. Miután a feje kibújt, sok anya rendszerint azonnal elkezdi bontani a burkot, ami nagyon fontos, hiszen ilyenkor minden perc számít. De olyan is van, aki először kitolja az egész kölyköt, és csak utána kezd bontani. Ez szintén malacfüggő. Ha az anya nem bontja ki időben a burkot, a kölyök megfullad. Eddigi tapasztalatok alapján a kölyök fejének megjelenése után még 2-3 erőteljes görcs kell, hogy az egész malacka megszülessen.
Ilyenkor a kismalac még a köldökzsinórral az anyjához van "láncolva", de rendszerint a méhlepény már leszakadt, így magára van utalva a légzést illetően. A gondos anyák alapos tisztogatással viszonylag rövid idő alatt tisztára mossák a kölyköket, elharapják a köldökzsinórt, leszedik a burkot az egész testről és sok esetben kissé beléjük harapva felemelik és a földhöz csapják őket, így segítve elő az esetleges tüdőbe került magzatvíz távozását. Néha ez a mozdulat kicsit durvának tűnik, de teljesen normális reakció.

A malacok szőrösen (már amennyiben nem kopasz malacról van szó) és nyitott szemmel jönnek a világra. Nagyon fejlettek! Tejfoguk még az anyaméhben lecserélődik. Nem ritka, hogy születésük után néhány órával már eszegetnek, igaz, ilyenkor általában még csak szénát. Szülést követően, ahogy kicsit magukhoz térnek, már rögtön futkároznak is és jó esetben ösztönösen mennek a cicire!

A szülés vérrel jár, hol többel - hol kevesebbel!

Ha több kölyök van, nem lehet általánosítani, hogy az első kölyök megszületése után egy újabb kölyök születik, vagy az elsőhöz tartozó méhlepény. Eddigi megfigyelések alapján egy 3-as - 4-es alomnál a legjellemzőbb az, hogy a kölykök születnek meg előbb, és utánuk a méhlepények, de olyanra is volt már példa nem egyszer, hogy két kölyök után született egy vagy két méhlepény. A méhlepényeket az anya elfogyasztja, ami teljesen normális - ne akadályozzuk meg ebben, mert ezzel hormon szabadul fel a szervezetében, ami nagyban hozzájárul a tejtermelés beindulásához! Fontos, hogy a malackából az összes méhlepény távozzon, ellenkező esetben az állatnak jó esélye van a toxémiára (vérmérgezés)!

 

A szülés körüli problémák:

Komoly problémát okozhat például egy farfekvéses kölyök. A farfekvésnek is két különböző formája lehet.
A rosszabb a szó szoros értelemben vett farfekvés, vagyis amikor a kölyök popsival jön kifelé. Logikusan végiggondolva, ilyenkor a kismalac hátsó része olyan, mint egy "dugó", amit belülről dugtak be, és a görcsök elmúltával az állatka visszacsúszik. Ha elég ügyesek vagyunk, van rá lehetőségünk, hogy felnyúljunk és kiszedjük, de tapasztalat nélkül mindenképp azt javaslom, hogy azonnal vigyük a malacot hozzáértő orvoshoz, akinek megvannak az eszközei az ilyen esetekre.
A farfekvés másik formája az, amikor a kölyök lábbal jön ki. Az esetek 80%-ában ez nem okoz különösebb problémát, és megszületik a malac, de sajnos előfordulhat, hogy ahogy az anya húzza ki a kölyköt, véletlenül leharapja egy -, vagy több lábujját.

Problémát okozhat az is, amikor a kölyök lábai nem a nyaka alatt vannak, vagyis nem hasaló pozícióban van, hanem esetleg visszahajolva a hasa alatt helyezkednek el. Ilyenkor ugyanis a vállak beakadhatnak az anya medencecsontjába és csak a mi segítségünkkel születik meg élve a kölyök.

Típikus probléma még a fájásgyengeség. Ez annyit jelent, hogy a malacka görcsei ritkák és/vagy nem elég erősek ahhoz, hogy a kölykét ki tudja tolni.

Szintén előforduló probléma lehet, hogy a méh két szarvából egyszerre indulnak meg a kölykök és a szülőcsatornában elakadnak. Ilyen esetben is állatorvos a megoldás.

Szerencsére nem túl gyakori, de végzetes probléma a méhrepedés. Ilyenkor az állat néhány perc leforgása alatt elvérzik, miközben az ember csak áll mellette és tehetetlenül nézi.

De elég is ennyi a sok rémségből! Kívánom, hogy gond nélkül szüljön a malackátok és szép, egészséges kölyköket hozzon a világra. :))