Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  Hogyan állapíthatnám meg, hogy vemhes-e a tengerimalacom?
  Az első jel a peteérés hiánya, ha a fedeztetés sikeres, a nőstény a termékenyítéstől számított 16-dik (plusz-mínusz 1) napon nem ivarzik újra. A vemhesség 4-dik hetében, ha kezünkkel a nőstény hasát óvatosan (!), gyengéden mindkét oldalon megfogjuk, a méh kitapintható (a rágcsálók méhe kettős). A vemhesség 5-dik hetében a hasfal mind jobban tágul, a nőstény napról-napra „kövérebb”. A 7-dik hét végén a kölykök (vagy kölyök) mozgolódása jól érezhető. A vemhesség vége felé (az utolsó hetekben) a kölykök sokat mozognak, még a lábak rúgása is érezhető, s gyakran az is hallható, ahogyan rágnak (a foguk összekoccan).
  A vemhesség átlagosan 68 napig tart (59-73 nap). Ha az alomszám nagyobb, a nőstény hajlamos pár nappal korábban fialni, egy vagy két kölyök esetén pedig legtöbbször néhány nappal később fial(hat) le.

Kép

 Lesz-e valamilyen egészségi problémája, ha nem fedeztetem a tengerimalacom?
  Egészségi problémája emiatt nem lesz, a tengerimalacot nem szükséges fedeztetni. A vemhesség/ellés egy plusz rizikófaktor, számos nőstény pusztul el vemhességi toxikózis, vagy egyéb, ellés közben adódó komplikációk miatt. Egy másik, ilyenkor felmerülő probléma a kölykök elhelyezése. Igen sokan szaporítanak csupán azért, hogy az „aranyos kölykökben gyönyörködjenek”. A kölykök azonban gyorsan felnőnek, s ha a helyük nem biztosított, a lelkesedés hamar alábbhagy, mert igen nehezen található a számukra egy új, megfelelő otthon, egy felelősségteljes gazdi. A fedeztetést csak kizárólag tudatos tenyésztés érdekében érdemes alkalmazni. Ha azt akarjuk, hogy sokáig éljen, ne szaporítsuk kedvencünket! Nagyon sok olyan tengerimalac születik, amely az állatkereskedésben, egyéb helyeken hiába vár szerető gazdira, a túlszaporítás miatt nincs rá kereslet.

  Vannak-e az ellésnek előjelei?
  Ha a csípő (pelvis) már egy-két ujjnyira kitágult, az ellés 48 órán belül bekövetkezik. Ellés előtt a hüvelyt takaró membrán is feloldódik, de ezek a jelek egy tapasztalatlan gazdi által nem mindig észlelhetők. Néha észrevehető, hogy közvetlenül az ellés előtt a nőstény többet bogyózik (a rectum tartalma kiürül), de ez sem mindig nyilvánvaló. Összegezve: a csípő tágulásán kívül más jele a hamarosan bekövetkező fialásnak nehezen észlelhető, mert egy egészséges tengerimalac a fialást megelőző órákban is jóétvágyú, jár-kel, eszik stb.

 

Milyen komplikációk léphetnek fel vemhesség vagy ellés ideje alatt?
  Ha a fialásnál komplikációk lépnek fel, az időben érkező segítség életmentő lehet. Néhány esetben a kölyök / kölykök és/vagy az anyjuk minden segítség ellenére sem menthető(k) meg. A leggyakoribb komplikációk:
       nehéz, problémás ellés (dystocia) - a nőstény csípője nem tágul ki megfelelően. Általában az egyéves kort meghaladott nőstények a veszélyeztetettek. Túl nagy köly(k)ök esetén is fennállhat, nem tudja megelleni, vagy a kölyök a szülőcsatornába reked. Ha már 15 percnél több idő telik el úgy, hogy a nőstény méhizomzata igyekszik kilökni magából a már érett magzatot, de a kitolási fázisban a kölyök a szülőcsatornába reked, itt megfulladhat. Nagyon tiszta kézzel, rendkívül óvatos mozdulattal ujjunkat a nőstény hüvelyébe csúsztatjuk, s kitapogatjuk. Ha a feje kinn van már (látható), a kölyköt az állkapcsa felől megragadva a hüvelyből óvatosan kihúzzuk (a méhizomzat összehúzódásait figyelembe véve, hogy a nőstény meg ne sérüljön). Ha a kölyök feje nem látható, de már a hüvelyben érezhető, próbáljuk meg a száját kitapogatni, s a felső fogaknál az ujjunkat úgy behajlítani, hogy a kölyköt óvatosan - a méhizomzat összehúzódásait figyelembe véve - kifelé húzhassuk. Ha mindez sikertelen, vagy a kölyök nem érezhető, a gyors orvosi beavatkozás az egyetlen remény.
        vemhességi toxikózis;
       koraszülés;
       a méhben a magzat elpusztul, nem észlelhető mozgás.
       bizonyos fajta élősködők - ilyen a Trixacarus caviae, amely amellett, hogy rendkívül veszélyes, fialásnál is problémát okozhat, súlyosabb esetekben a magzat a méhben elpusztul.
       C-vitaminhiány;
       méhcsavarodás - viszonylag ritkábban, a vemhesség 30. napja után tengerimalacnál bekövetkezhet.
       Még megemlítendő, hogy fartartással ritkán születik kölyök. Általában a fej jelenik meg először, de a nőstény legtöbbször a farral jövő kölyköt is probléma nélkül világra hozza. Komplikáció akkor lép fel, ha a nőstény nem veszi észre, hogy nem a fejénél, hanem a kölyök lábainál szakította fel a burkot (ösztönszerűen azon a részen kezdi el a kölyköt kibontani, s nyalni, amely az ellésnél először jelenik meg). Ha a kölyök erős és egészséges, kétségbeesett mozgását látva és hangját hallva az anyja felfedezi, hogy tévedett, s a fejnél gyorsan felszakítja a burkot, a kevésbé életerős kölyök viszont - ha nem segítünk rajta - burokba fullad.
       A tengerimalac méhe és szülőcsatornája cső formájú, így harántfekvés a tengerimalacnál kevésbé valószínű.
Néha a nőstény a csodával határos módon megszüli az elpusztult kölyköt (-ket), s hamar felépül, általában azonban - ha idejében nem fordulunk orvoshoz, hogy az ellést művi úton (gyógyszeresen) beindítsa, vagy császármetszést alkalmazzon - a nőstény elpusztul.

   Milyen súllyal születik egy egészséges tengerimalac?
  Egy normál fialásnál a kölykök átlagsúlya 70-100 gramm. Általában elmondható, hogy a súly fordítottan arányos a kölykök számával, pl. egy nagyobb számú alomnál általában kisebb súlyú kölykök születnek. A kölykök súlya akár alomtestvérek esetében is különbözhet, születésnél egy kölyök 60, vagy akár 130 gramm is lehet. A kisebb súlyú kölyök legtöbbször életképes, súlya gyakran nem betegség vagy egyéb rendellenesség, hanem a méhen belüli kedvezőtlen pozíció következménye, a méhben nem jutott elegendő táplálékhoz / oxigénhez.

Kép