Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A nőstény általában négy kicsit ellik, bár egy és hat között bármilyen alomméret előfordulhat. Fontos, hogy a hímet az ellést követően távolítsuk el a családjától. Erre nem azért van szükség, mert bántaná a kicsinyeit, hanem mert a nőstény az ellés után 48 órával újra tüzelni kezd, tehát szinte azonnal újra vemhesülhet.
  A kicsinyek leggyakrabban mindenféle nehézség nélkül nevelkednek, bár nagy ritkán - főleg nehéz ellést követően - adódhatnak problémák. Bár születésük után néhány nappal a kicsik már képesek szilárd táplálékot fogyasztani, szükségük van még anyatejre is. Előfordulhat, hogy az anya kelletlenül szoptat, netán elzavarja a kicsinyeit, ahelyett hogy táplálná őket. Ez emlőgyulladásra utaló jel, de okozhatja az is, hogy a nősténynek kevés a teje.
  Míg az emlőgyulladás kezelést igényel, a tej elapadás magától elmúlik, ahogy az anya kissé megnyugszik. Ezért az ellést követő néhány napban igyekezzünk mindenféle zavarást elkerülni. Ha a problémák továbbra is fennállnak, mesterségesen kell táplálnunk a kicsinyeket.
  A szoptatás ideje alatt - különösen, ha nagyméretű alomról van szó - figyeljünk oda a helyes táplálékkiegészítésre; elegendő mennyiségű kalciumot kell biztosítanunk az anyának. Ezt kukorica és leveses zöld növények etetésével tehetjük meg.
  A kis tengerimalacok gyorsan nőnek. Egy hónapos koruktól már jobb, ha elkülönítjük őket: a hímeket és a nőstényeket külön ketrecbe tartsuk.

 

A kis tengerimalacok rendkívül fejletten jönnek világra. Színezetük egész életük során állandó marad. Rendkívül gyorsan nőnek, és hamarosan képesek lesznek önállóan táplálkozni.