Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Társítások
  Két azonos nemű kölyök: testvérek vagy más alomból való kölykök is társíthatók.
    Serdülőkorban az agresszivitás egyik vagy másik félben felébredhet, és rangsorviták megbonthatják a békés együttlétet. Szerencsés esetben ezek hamar elcsitulnak. Ha a hierarchiáért folyó harc komoly verekedéssé fajulna, mielőtt még külön tennénk őket, vizsgáljuk felül a tartási körülményeket. A nagyobb, tágas ketrec, a benne elhelyezett vizuális korlátok (farönk, faágak, minialagút vagy egyéb ilyen kellékek) akadályozzák a szemkontaktust és lehetőséget teremtenek arra, hogy egyik vagy másik félrevonulhasson. Ha ez nem segít, egy időre külön kell tennünk őket.
  Két hím: egy felnőtt és egy kölyök tengerimalac hamar összebarátkozik, mert itt a természetes rangsor elve működik, a kölyök alárendelt lesz.
    Ha később a serdülő kölyök nem elégszik meg státuszával, ha hatalomra tör, kisebb-nagyobb összeütközések, viták (néha) itt is keletkezhetnek.
  Két felnőtt hím:
    Tévedés azt hinni, hogy két felnőtt hím nem társítható. Habár két kölyök, vagy egy kölyök és egy felnőtt hím társítása jobb választás, számos példa bizonyítja, hogy felnőtt hímek is jól megférhetnek egymással. Néhány biztonsági rendszabályt alkalmazva az esetleg felmerülő szociális feszültségek csökkenthetők vagy akár megelőzhetők. Mivel a hímek territoriálisak, nagyobb életteret igényelnek. A semleges helyen történő találkozás után első alkalommal csak frissen almozott, vizelet által meg nem jelölt ketrecbe célszerű helyezni őket. A közös ketrecben mindegyiknek külön fekvőhelyet - vagy házat - kell biztosítanunk, és elegendő táplálékkal kell őket ellátnunk, hogy emiatt veszekedés ne történjen. Az első órákban, napokban megfigyelés alatt kell tartanunk, s ha verekedést észlelünk, külön kell tennünk őket,mert az erősen agresszív egyedek nagyon mély sebeket - harapást, karmolást - ejthetnek egymáson.
  Két nőstény:
    Általában a legjobb társítás, ritkán utasítják vissza egymás társaságát, verekedés csak erősen domináns vagy agresszív egyéneknél fordulhat elő. A természetben a nőstények szoros közelségben élnek és a faj közös érdekében segítik egymást, így ők általában együttműködőek.
  Egy nőstény és egy hím:
     Mielőtt e - csak látszatra - jónak tűnő társítás mellett döntenénk, tudnunk kell, hogy a nőstény nem maradhat mindig a hím közelében, mert a gyakori vemhesség az egészségét, de akár az életét is veszélyeztetheti. Amellett, hogy a kölykökért is felelősséget kell vállalnunk, a hímet is egy számára megfelelő környezetbe kell helyeznünk, mikor a nőstényt pihentetjük. Egy hím nehezen (!) viseli el a magányt, ha fajtársá(i)tól elszigeteljük. Amikor tengerimalacot választunk, hosszú távra döntünk, hiszen szerencsés esetben, jó tartási körülmények között akár 7 (sőt, ritkán akár ennél több) évig is elélhet, ezért kedvencnek, ha nem célunk a tenyésztés, mindenképpen két azonos nemű állatot válasszunk!


Sose tartsunk két hímet egy nőstény mellett. A hímek a nőstény jelenlétében vetélytársakká válnak, verekedni fognak, és akár súlyos, életveszélyes sebeket is ejthetnek egymáson.