Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nőstény tengerimalac 4-5 hetes korában válik ivaréretté, 6 hónapos korára szaporodásra alkalmas.
A hím tengerimalac 8-10 hetesen lesz ivarérett.
Az első fedeztetésre a nőstény 5-8 hónapos korában a legalkalmasabb. Ha egy éves koráig nem fialt, akkor később már kockázatos a szaporítás, mert medencecsontjai összecsontosodnak.
A nőstények 15-18 naponta ivarzanak, ami 24 óráig tart.
A párosodás gyorsan zajlik le. A hím mély, gurgulázó hangot adva, hintázó mozgással köröz a nőstény mögött, amely attól függően, hogy fogékony vagy nem, fogadja vagy elutasítja az udvarlást.
A vemhesség ideje alatt C-vitaminban gazdag étrendet, valamint stresszmentes életmódot alakítsunk ki a tengerimalacnak.
A hím tengerimalacot az ellés és az azt követő időszakra zárjuk külön, az anya nyugalma miatt, mivel az ellést követően rögtön fogamzó képes lesz a nőstény. Fontos, hogy a nőstény és kölykei számára a ketrecbe házikót, vagy egyéb búvóhelyet helyezzünk.
Általában 1-5 utód születik. A fiatal anyaállatok, amelyek először ellenek, általában kevesebb utódot hoznak a világra, mint az idősebb, már többször ellettek. Az újszülött tengerimalacok 59-73 napos vemhesség után születnek meg. Ekkor a kicsik testét már szőr borítja és a szemük is nyitva van. Fogazatuk végleges, a tejfogak váltása már magzatkorukban befejeződött, így a szilárd táplálékot is képesek megenni. A kicsiket az anyjuk 14-20 napon keresztül szoptatja, 4 hetesen ajánlott az elválasztás.
A kicsik nemét kb. kéthónapos korukban lehet megállapítani, a hímek ivarszerve i-re hasonlít, míg a nőstényeké Y-ra.
A nőstényeket 3 éves korukig, a hímeket 4 éves korukig ajánlott szaporítani.

Kép

Kép

Kép

Kép